Aromat
Intensywny kolor patynowanego złota ewoluuje w ledwo zauważalne odcienie brązu na krawędzi wina. Sam wygląd tego wina zachęca do jego spróbowania. Wino prezentuje niezwykłą różnorodność i kompleksowość aromatyczną. Można odnaleźć aromaty słodkich owoców takich jak pigwa, słodkie mango czy persymona wymieszane z aromatami prażonych migdałów, kremu z żółtych owoców, a także selera naciowego. Mineralny akcent budzi skojarzenie z krystalicznie czystą wodą z górskiego źródła. Ewoluuje z chwili na chwilę.
Smak
Wino wraz z pierwszym łykiem atakuje intensywnością i głębią smaku. Ciągle bardzo świeże, zaskakuje rewelacyjnie wkomponowanymi niuansami beczkowymi. Żółte owoce, owoce tropikalne, nektar owocowy, miód wielokwiatowy, słone masło czy blanszowane migdały to tylko niektóre ze smaków, które można wychwycić. Wino robi potężne wrażenie.
Potrawy
Żółte curry z warzywami, sery pleśniowe zielone/niebieskie, homar
Więcej informacji
Owoce wykorzystane do stworzenia Le Meal Blanc zostały zebrane z krzaków mających przynajmniej 50 lat. Przed butelkowaniem połowa wina dojrzewa w beczkach o pojemności 600 l przez okres około 12 miesięcy.
Przez wielu krytyków uważane za jedno z najwspanialszych białych win na świecie.
Informacje o produkcie
- Producent
- Maison Chapoutier
- Kraj
- Francja
- Region
- Dolina Rodanu
- Apelacja
- Hermitage AOC
- Szczep
- Marsanne
- Zawartość alkoholu
- 15,5 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Pojemność
- 750
- Certyfikaty
- Wino biodynamiczne
- Nagrody
- Robert Parker 98 pkt., Jancis Robinson 17/20
Producent