Produkty Stemmari
Ciesząca się gorącym słonecznym klimatem, historycznymi zabytkami,
bogatą tradycją kulinarną. Sycylia produkuje bogate w smaku i aromacie
wina od czasów greckich i rzymskich. Słynąca z ciepłego klimatu
śródziemnomorskiego, intensywnego naświetlenia słonecznego oraz żyznej gleby Sycylia wyrosła na jednego z bardziej obiecujących regionów winiarskich. Stemmari uprawia swoje winogrona w dwóch winnicach usytuowanych wzdłuż wietrznego południowego wybrzeża wyspy. Łącznie winnice wraz z posiadłościami to 700 ha. Uprawiane szczepy oprócz typowych szczepów sycylijskich – białych: grillo i cataratto oraz czerwonego Nero d'Avola to - białe: pinot grigio, chardonnay, czerwone: sangiovese, Nero d'Avola, merlot, cabernet sauvignon oraz pinot noir. Nad produkcją wina czuwa nowa generacja utalentowanych winemakerów pełnych pasji i oddania. Wina Stemmari są bardzo wysoko oceniane przez największe autorytety w branży winiarskiej. Winnica należy do grupy Mezzacorona.