Produkty Nonino
Destylarnia Nonino mieści się w Ronchi di Percoto, w regionie Friuli
północnych Włoch. Sama marka Nonino się uważa za pioniera grappy super
premium, a sam alkohol jest uwielbiany przez włoskich celebrytów.
Destylarnie
założył Orazio Nonino w 1897 roku, który wcześniej odwiedzał winnic
razem ze swoim mobilnym destylatorem i prosił o najświeższe wytłoczyny
winogron. Ten zabieg jest do dnia dzisiejszego używany w destylarni,
używa się tylko świeżych wytłoczyn, stąd sama destylarnia posiada
ogromne siły destylacyjnej- aż 67 alembików!
Z racji tego że grappa
nie cieszyła się dobrą opinią, wnuk Orazio- Benito Nonino wraz ze swoją
żoną Giannolą postanowili to zmienić. W 1973 roku wymyślili nowy rodzaj
grappy monovitigno- powstającej z jednego szczepu winogron, stworzono
nową autorską butelkę razem z mistrzami hutnictwa z wyspy Murano i
pojechali na południe Włoch, zaprezentować swoje dzieło celebrytom,
dziennikarzom oraz biznesmanom. Nastąpiła nowa era dla grappy Nonino,
dzięki temu ludzie zaczeli stawiać ich grappe na równi z najlepszymi
koniakami oraz whisky.
Aktualnie destylarnia jest prowadzona przez
trzy córki Giannoli oraz Benito - Elisabetta, Cristina i Antonella.
Kontynuują dzieło swoich rodziców, a także wprowadzają super premium
grappe Nonino do XXI wieku, tworząc nowe rodzaje destylatów.