Produkty Dingle Distillery
Dingle Distillery to irlandzka, rodzinna destylarnia produkująca irlandzką whisky zgodnie z tradycyjnymi metodami. Historia Dingle zaczyna się w 1996 r. gdy trzej przyjaciele - Oliver Hughes, Liam LaHart oraz Peter Mosley - postanowili otworzyć własny browar rzemieślniczy. Pomysł był bardzo innowacyjny jak na tamte czasy. Istniało spore ryzyko porażki, jednak skierowanie produkcji na rzecz jakości piwa a nie ilości, okazało się strzałem w dziesiątkę. Browar o nazwie Porterhouse Brewing Company, wszedł do panteonu najlepszych browarów rzemieślniczych w Irlandii.
14 lat później, po drugiej stronie Irlandii, w hrabstwie Kerry, Hughes, LaHart i Mosley otwierają destylarnię Dingle. Założenia są dość proste - niezależna produkcja w klasycznym stylu irlandzkiej whiskey o najwyższej jakości. Dingle produkuje dwa rodzaje whisky - single malt (100% słodowany jęczmień, potrójna destylacja) oraz pot stil (częściowo słodowany jęczmień, potrójna destylacja). Właściwie każdy proces produkcji, włączając butelkowania odbywa się na miejscu a nad każdym procesem czuwa Mistrz Destylacji- Graham Coull, który wcześniej odpowiadał za produkcję w destylarni Glenfiddich, Balvenie oraz Glen Moray. Pomimo że Dingle chełpi się tradycyjnym irlandzkim stylem, ich whiskey leżakuje w wielu rodzajach beczkach takich jak: różne rodzaje sherry, madera, rum, bourbon, porto oraz szampan.
W 2020 destylarnia otrzymała tytuł najlepszej rzemieślniczej destylarni w Irlandii.