Produkty Burmester
W roku 1730 Henry Burmester i John Nash założyli w Londynie firmę zajmującą się handlem produktami zbożowymi. W roku 1750 przeprowadzili się do Vila Nova de Gaia i rozpoczęli eksport porto na wyspy brytyjskie i do reszty Europy. W kolejnych latach firma przechodziła wiele - wzlotów i upadków, spowodowanych głównie przez istotne dla świata wydarzenia historyczne, ale zawsze pozostała firmą rodzinną. Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie zaowocowała winem najwyższej jakości, wzbudzającym podziw i uznanie na całym świecie.
Historia i kariera porto, podobnie jak i kilku innych win wzmacnianych, wiąże się z upodobaniem Anglików do alkoholu i ich dominacją w handlu morskim. Nazwa wina pochodzi od miasta Porto, położonego u ujścia rzeki Douro. Pierwsze dane świadczące o eksporcie wina do Anglii pochodzą już z 1353 roku. Z upływem lat popularność porto na rynku angielskim wiązała się ściśle ze stanem stosunków angielsko-francuskich. W chwili ich pogorszenia dochodziło do utrudnień lub wręcz całkowitego ucięcia dostaw ulubionych przez mieszkańców Albionu win bordoskich, które siłą rzeczy, a raczej nałogu, musiały być czymś zastąpione.