Produkty Argiolas
Położona na północ od Cagliari, pośród specyficznej przyrody
Sardynii, winnica Argiolas uznana jest za czołowego producenta win na
wyspie. Winnicę wypromował powszechnie znany ze swoich orzeźwiających
białych win i złożonych młodych czerwonych, nieżyjący już pierwszy
właściciel Antonio Argiolas. Stery przejęli jego synowie bliźniacy
Franco i Giuseppe, którzy są obecnie enologicznymi liderami na Sardyni.
Firma koncentruje się na produkcji win z rodzimych szczepów – białych:
Nuragus i Vermentino oraz czerwonych: Cannonau, Monica, Carignanoo i
Bovale Sardo. Winiarską sławę Argiolas zyskał dzięki białemu winu
Vernaccia di Oristano oraz świetnym czerwonym produkowanym ze szczepu
Nieddera i Cannonau. Powierzchnia upraw to 220 ha. Roczna produkcja
100000 butelek rocznie.
Giacomo Tachis, światowej sławy enolog, ojciec prestiżowych włoskich
win, takich jak Sassicaia, Tignanello i Solaia, umieścił wina Argiolas
na swojej mapie win jakościowych.