Aromat
Wyczuwalne aromaty orzechów, gruszki, brzoskwiń, suszonych moreli i nasion, orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów z lekkimi nutami dymu.
Smak
Przyjemny dla podniebienia, potwierdzając to, co było odczuwane na nosie, generuje słodkie doznania. Skrystalizowana słodycz figi oraz pikanteria gałki muszkatołowej.
Więcej informacji
Sotol jest powszechnie kojarzony z mezcalem i innymi alkoholami tego stylu. Pomimo podobieństwa w kwestiach historycznych, technologicznych i kulturowych, dużą różnicą między sotolem a innymi destylatami jest rodzina botaniczna, do której każdy z nich należy. Innymi słowy, sotol nie pochodzi z agawy, ale z sotolu, krzewu z rodziny Asparagaceae, który rośnie głównie na pustyni.
Fermentacja przeprowadzona poprzez gotowanie 100% Sotolu w kamienno-stożkowym piecu oraz drewnianym mesquite (Dębowe kadzie fermentacyjne z wodą studzienną).
Podwójna destylacja w miedzianym alembiku.
Informacje o produkcie
- Producent
- Clan Coyote
- Kraj
- Meksyk
- Region
- Oaxaca
- Rodzaj
- Sotol
- Zawartość alkoholu
- 43,0 %
- Pojemność
- 700