ARPEPE
Sasella Rocce Rosse Riserva
-
KrajWłochy
-
SzczepChiavennasca (Nebbiolo)
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Wino prezentuje złożoną aromatyczność charakterystyczną dla rozwiniętych czerwonych win. Można odnaleźć w nim nuty dojrzałych wiśni, truskawek, moreli, a nawet czerwonych pomarańczy. Uderza mnogością akcentów ziołowych i leśnych takich jak laska cynamonu, gałka muszkatołowa, liście geranium, wonna szyszka czy suszone leśne grzyby. Całość spina subtelnie zarysowana woń suszonych płatków kwiatów i garbowanej skóry.
Smak
Wielka moc smaku - pomimo średniej ciężkości zachwyca intensywnością i trwałością. Owocowy koloryt naszkicowany jest w lekko balsamicznej postaci. Złagodzone czasem taniny rewelacyjnie wkomponowane są w strukturę wina i świetnie korespondują z żelazisto - krwistym niuansem oraz subtelnie słonym finiszem.
Potrawy
Polenta z grzybami, borowiki smażone na maśle, stek z antrykotu z sosem pieprzowym
Więcej informacji
Wino wyprodukowane z owoców zebranych w podstrefie (lub Cru) o nazwie Sassella, która charakteryzuje się granitowym podłożem bogatym w związki żelaza. To właśnie dzięki tym związkom okoliczne skały mają charakterystyczne czerwone zabarwienie, co tłumaczy nazwę wina, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza właśnie czerwone skały.
Winnice mieszczą się na wysokości 400 - 500 m n.p.m., zbiory odbywają się ręcznie.
Po maceracji trwającej 96 dni i po fermentacji wino dojrzewa przez okres 34 miesięcy w zbiornikach z drewna kasztanowca o pojemności 50 hl oraz w mniejszych zbiornikach z cementu.
Sugerowana dekantacja.
Informacje o produkcie
- Producent
- ARPEPE
- Kraj
- Włochy
- Region
- Lombardia
- Apelacja
- Valtellina Superiore DOCG
- Szczep
- Chiavennasca (Nebbiolo)
- Zawartość alkoholu
- 13,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750
- Nagrody
- Robert Parker 96 pkt., Wine Spectator 92 pkt.