ARPEPE
Rosso di Valtellina
-
KrajWłochy
-
SzczepChiavennasca (Nebbiolo)
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Częstuje zwłaszcza aromatami czerwonych owoców takich jak wiśnia, żurawina czy granat. Towarzyszą im akcenty kwiatowe kojarzące się z dziką różą i hibiskusem. W tle przewijają się nuty jałowca, liścia laurowego oraz tytoniu.
Smak
Niezwykle świeże, o średniej budowie i mocniej zarysowanej taninie, która wytrwale trwa do ostatniego momentu. Wyczuwalne zwłaszcza czerwone owoce, zioła, a także lekki niuans dymu w tle.
Potrawy
Dziczyzna, charcuterie
Więcej informacji
"Podstawowe" wino producenta. Owoce użyte do produkcji wina pochodzą z winnic rozsianych po apelacji Valtellina, rosnących na wysokości 350 - 400 m n.p.m. W związku z dużym nachyleniem stoków zbiory odbywają się ręcznie.
Po fermentacji wino dojrzewa przez okres 9 miesięcy w ogromnych zbiornikach z drewna kasztanowego o pojemności 50 hl oraz mniejszych zbiornikach z cementu.
Informacje o produkcie
- Producent
- ARPEPE
- Kraj
- Włochy
- Region
- Lombardia
- Apelacja
- Rosso di Valtellina DOC
- Szczep
- Chiavennasca (Nebbiolo)
- Zawartość alkoholu
- 13,5 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750