Aromat
Smak
Więcej informacji
Falernum narodziło się w XIX wieku na Barbadosie, główny składnik to mieszanki rumu, owoców i lokalnych przypraw. Pity jako tonik rozcieńczany lodem lub do zmiękczania rumów z przeszłości, zdecydowanie ostrzejszych niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni dzisiaj .
Ten trunek został rozpowszechniony dzięki jednej osobie która podczas swojego karaibskiego „wygnania” (w Stanach obowiązywała prohibicja) a był to Ernest Raymond Beaumont Gantt, lepiej znany większości jako Donn The Beachcomber , który był amerykańskim poszukiwaczem przygód, biznesmenem i weteranem II wojny światowej „ojcem założycielem” kultury tiki. Jest znany z otwarcia pierwszego prototypowego baru tiki, Don the Beachcomber, w latach 30. Podczas swojej banicji często sięgał po karaibskie falernun do tego stopnia że zaczął wykorzystywać ją w swoich drinkach i przepisach sygnowanych koktajli.
Po prohibicji Donn wrócił do domu a wraz z nim Falernum. Tak trunek trafił do większesz rzeszy odbiorców.
NOWE ŻYCIE
Edoardo Nono i zespół Rita & Cocktails w Mediolanie , we współpracy z Compagnia dei Caribbean , stworzyli Falernum, które może trafić na rynek, zachowując jednocześnie cechy, które wyróżniają go jako produkt rzemieślniczy. Do jego produkcji przyczynia się mieszanka składników, umiejętnie skomponowana dzięki doświadczeniu i pasji Edoardo: karaibski biały rum, ciemny rum, imbir, przyprawy, gorzkie migdały, limonka, cytryny i cukier
Informacje o produkcie
- Producent
- Compagnia dei Caraibi
- Kraj
- Włochy
- Region
- Lombardia
- Rodzaj
- Falernum
- Zawartość alkoholu
- 17,0 %
- Pojemność
- 500