Aromat
Nos bogaty i złożony. Pachnie skórką pomarańczy, benzyną, polnymi kwiatami i miodem. Po napowietrzeniu ujawnia niezliczone warstwy aromatów i głębię, które wraz ze słonymi nutami pokazują jak piękne może być Timorasso gdy dojrzeje choć trochę.
Smak
Podniebienie świeże, okrągłe, o mineralnym charakterze z nutami masła, toffi i orzechów laskowych.
Potrawy
Kurczak w ziołach, terrina z królika
Więcej informacji
Przed fermentacją maceruje na zimno przez około 40 godzin. Po fermentacji dojrzewa nad osadem przez okres 12 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Informacje o produkcie
- Producent
- Vigneti Massa
- Kraj
- Włochy
- Region
- Piemont
- Apelacja
- Colli Tortonesi DOC
- Szczep
- Timorasso
- Zawartość alkoholu
- 14,5 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Pojemność
- 750