Aromat
Pachnie intensywnie soczystymi, dojrzałymi wiśniami i jeżyną, ziemistymi zapachami trufli i borowików, oraz przyprawami takimi jak czarny pieprz i liść laurowy
Smak
Intensywne, złożone, o pięknej świeżości, z miękkimi i aksamitnymi taninami.
Potrawy
Grillowany szaszłyk wołowy, ser castelmagno
Więcej informacji
Monleale robione jest ze starych krzaków szczepu barbera, gdzie winorośle mają do 60 lat i znajdują się w mieście o tej samej nazwie. Wino dojrzewa w używanych 228-litrowych barriques przez około 22 miesiące, następnie w butelce przez co najmniej rok.
Informacje o produkcie
- Producent
- Vigneti Massa
- Kraj
- Włochy
- Region
- Piemont
- Apelacja
- Colli Tortonesi DOC
- Szczep
- Barbera
- Zawartość alkoholu
- 14,5 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750