Vik
Milla Cala
-
KrajChile
-
SzczepMerlotCabernet SauvignonCabernet Franc
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Połyskliwy wiśniowy kolor. D ominują tony owocowe - jagoda leśna, czarna porzeczka, nieco mniej intensywnie wiśnia i suszona skórka pomarańczy. W tle wyraźne akcenty suszonych pomidorów, liści porzeczki, goździków i lukrecji, a także subtelny niuans kwiatowy.
Smak
Niezwykle zrównoważone, z miękkimi taninami i jeżynową świeżością. Wino cechuje się dużą koncentracją smaku, a jednocześnie nie jest bardzo mocnej budowy. W aksamitnej końcówce pojawiają się przyjemne nuty czekolady deserowej z chili.
Potrawy
Polenta z grillowanymi warzywami, empanadas
Więcej informacji
Milla Cala to nazwa - gra słów. Milla po hiszpańsku oznacza złoto, cala z kolei to hiszpańskie tłumaczenie norweskiego nazwiska właściciela winnicy - Alexandra Vik, które w dosłownym przekładzie oznacza zatokę.
Wino jest przygotowane z Cabernet Sauvignon (61%), Carmenere (23%), Syrah (8%), Cabernet Franc (7%) oraz Merlot (1%). Po fermentacji dojrzewa przez okres 20 miesięcy w nowych i używanych barriques z francuskiego dębu.
Informacje o produkcie
- Producent
- Vik
- Kraj
- Chile
- Region
- Colchagua
- Apelacja
- DO Colchagua
- Szczep
- Merlot , Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc
- Zawartość alkoholu
- 14,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750
- Nagrody
- James Suckling 94 pkt, Wine Enthusiast 91 pkt.