Elvio Cogno

Mandorlo

  • Kraj
    Włochy
  • Szczep
    Dolcetto
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Aromat

Zachwycający rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromatyczność zdominowana przez owoce leśne takie jak jeżyna i czerwona borówka. Wyczujemy też śliwkę węgierkę oraz dziką różę oraz lekki akcent ziołowy w postaci szałwii.

Smak

Wino soczyste, doskonale zrównoważone, o bardzo przyjemnej taninie. Smaki konsekwentne z aromatami - zwłaszcza owoce leśne, z naciskiem na jeżynę i żurawinę. Świeży charakter wina sprawia, że jest ono świetną propozycją do kwaskowatych i tłustych dań. Świetnie sprawdzi się z tradycyjną polską kuchnią!

Potrawy

Kaczka w pomarańczach, gęsina pieczona

Więcej informacji

Potrawy:

Bigos z dziczyzną i grzybami, konfitowana kaczka z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, pieczona gęś z sosem żurawinowym, boeuf bourguignon

Wino dojrzewa  8 m-cy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie kolejne 6 m-cy w butelkach.

Wina ze szczepu Dolcetto są "codziennymi" winami Piemontczyków. Przy niedzielnym obiedzie sięgają po Barberę, a wina z Nebbiolo zarezerwowane jest na specjalne okazje.

Informacje o produkcie

Producent
Elvio Cogno
Kraj
Włochy
Region
Piemont
Apelacja
Dolcetto d'Alba DOC
Szczep
Dolcetto
Zawartość alkoholu
14,0 %
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Czerwone
Pojemność
750
Nagrody
Robert Parker 90 pkt, Wine Spectator 90 pkt
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie