Aromat
Zachwycający rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromatyczność zdominowana przez owoce leśne takie jak jeżyna i czerwona borówka. Wyczujemy też śliwkę węgierkę oraz dziką różę oraz lekki akcent ziołowy w postaci szałwii.
Smak
Wino soczyste, doskonale zrównoważone, o bardzo przyjemnej taninie. Smaki konsekwentne z aromatami - zwłaszcza owoce leśne, z naciskiem na jeżynę i żurawinę. Świeży charakter wina sprawia, że jest ono świetną propozycją do kwaskowatych i tłustych dań. Świetnie sprawdzi się z tradycyjną polską kuchnią!
Potrawy
Kaczka w pomarańczach, gęsina pieczona
Więcej informacji
Potrawy:
Bigos z dziczyzną i grzybami, konfitowana kaczka z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, pieczona gęś z sosem żurawinowym, boeuf bourguignon
Wino dojrzewa 8 m-cy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie kolejne 6 m-cy w butelkach.
Wina ze szczepu Dolcetto są "codziennymi" winami Piemontczyków. Przy niedzielnym obiedzie sięgają po Barberę, a wina z Nebbiolo zarezerwowane jest na specjalne okazje.
Informacje o produkcie
- Producent
- Elvio Cogno
- Kraj
- Włochy
- Region
- Piemont
- Apelacja
- Dolcetto d'Alba DOC
- Szczep
- Dolcetto
- Zawartość alkoholu
- 14,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750
- Nagrody
- Robert Parker 90 pkt, Wine Spectator 90 pkt