Il Pettirosso
-
KrajWłochy
-
SzczepChiavennasca (Nebbiolo)
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Smak
Potrawy
Więcej informacji
Il Pettirosso to w dosłownym tłumaczeniu Rudzik, czyli ptak który występuje w większości Europy, a w Valtellina spotkać go można na porządku dziennym.
Historia tej etykiety głosi, że pewnego dnia do wnętrza winiarni wleciał właśnie rudzik i usiadł na jednym z drewnianych zbiorników. Zauważyła to Isabella Pelizzatti, czyli główna winemaker-ka i potraktowała to jako swoiste ostrzeżenie. Kilka dni później, na opisywanym zbiorniku zauważono wyciek wina, co skłoniło Isabellę do podjęcia decyzji o jego wcześniejszym zabutelkowaniu, wbrew wyznawanej filozofii tworzenia. Wina produkowane przez ARPEPE dojrzewają zazwyczaj znacznie dłużej.
Bardzo długa maceracja w dużych drewnianych zbiornikach trwająca aż 109 dni. Spontaniczna fermentacja odbywa się w tych samych beczkach, tak samo jak dojrzewanie trwające 12 miesięcy - część wina dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Sugerowana dekantacja.
Informacje o produkcie
- Producent
- ARPEPE
- Kraj
- Włochy
- Region
- Lombardia
- Apelacja
- Valtellina Superiore DOCG
- Szczep
- Chiavennasca (Nebbiolo)
- Zawartość alkoholu
- 14,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750