ARPEPE

Il Pettirosso

  • Kraj
    Włochy
  • Szczep
    Chiavennasca (Nebbiolo)
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Aromat

W aromacie pojawiają się zwłaszcza nuty owoców takich jak dojrzałe wiśnie, żurawina czy śliwka. Można doszukać się też akcentów wonnych przypraw, świeżych ziół, dorodnych pomidorów ze szklarni, likieru wiśniowego czy  tłuczonego żwiru.

Smak

W ustach wino prezentuje przede wszystkim wspaniałą aksamitną teksturę i rewelacyjny balans między idealnie wtopioną w wino taniną, a rześką kwasowością kojarzącą się z owocem grantu. Wyczuwalne akcentu czerwonych owoców z żurawiną na czele ale też delikatny ton czarnych oliwek i dymu. Bardzo żywiołowe, raczej dobrze zbudowane wino, o długiej końcówce.

Potrawy

Burger, pieczony burak z oliwą ziołową

Więcej informacji

Il Pettirosso to w dosłownym tłumaczeniu Rudzik, czyli ptak który występuje w większości Europy, a w Valtellina spotkać go można na porządku dziennym. 

Historia tej etykiety głosi, że pewnego dnia do wnętrza winiarni wleciał właśnie rudzik i usiadł na jednym z drewnianych zbiorników. Zauważyła to Isabella Pelizzatti, czyli główna winemaker-ka i potraktowała to jako swoiste ostrzeżenie. Kilka dni później, na opisywanym zbiorniku zauważono wyciek wina, co skłoniło Isabellę do podjęcia decyzji o jego wcześniejszym zabutelkowaniu, wbrew wyznawanej filozofii tworzenia. Wina produkowane przez ARPEPE dojrzewają zazwyczaj znacznie dłużej.

Bardzo długa maceracja w dużych drewnianych zbiornikach trwająca aż 109 dni. Spontaniczna fermentacja odbywa się w tych samych beczkach, tak samo jak dojrzewanie trwające 12 miesięcy - część wina dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Sugerowana dekantacja.

Informacje o produkcie

Producent
ARPEPE
Kraj
Włochy
Region
Lombardia
Apelacja
Valtellina Superiore DOCG
Szczep
Chiavennasca (Nebbiolo)
Zawartość alkoholu
14,0 %
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Czerwone
Pojemność
750
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie