Aromat
Intensywny, ale nie agresywny. Przyjemne nuty soczystych gruszek oraz skórki z pomarańczy. Pojawiają się bardzo świeże aromaty liści kaffiru oraz siekanej mięty. W tle znajdziemy herbatniki maślane, masło orzechowe oraz suszone żółte owoce.
Smak
Delikatnie oleisty. Jak na tak młodą whisky, alkohol jest absolutnie schowany. Na pierwszym planie gotowane jabłka z brązowym cukrem. Na drugim planie uderza w nas aromat świeżo pieczonej francuskiej bułeczki z serkiem waniliowym, cynamonem i dużymi rodzynkami. Momentami pojawia się wytrawny aromat skórki pomarańczowej, gałki muszkatołowej oraz pieprzu czarnego. Średnio długa końcówka. Słodycz miodowa połączona z przyprawami korzennymi. Na podniebieniu pozostaje delikatne cierpkość suszonej żurawiny oraz starego dębu.
Więcej informacji
Potrójnie destylowana single malt whiskey, która spędziła 6-4 lata w beczkach ex-bourbon oraz ex- sherry Oloroso.
Informacje o produkcie
- Producent
- Dingle Distillery
- Kraj
- Irlandia
- Region
- Hrabstwo Kerry
- Rodzaj
- Whiskey
- Gatunek
- Single Malt
- Zawartość alkoholu
- 46,3 %
- Pojemność
- 700