Emiliana
Coyam
-
KrajChile
-
SzczepCarignanCabernet SauvignonCarmenere
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Purpurowy kolor z malinowym odcieniem bliżej krawędzi kieliszka. B ardzo kompleksowa aromatyczność, świetnie zmieniająca się w czasie. Na pierwszy plan wysuwają się aromaty ciemnych owoców takich jak śliwki czy jeżyny. Towarzyszą im nuty śródziemnomorskich ziół, np. rozmarynu i lawendy. Subtelnie przebija się aromat paprykowo - ziołowy, czarnych oliwek oraz mineralność w postaci grafitu i węgla drzewnego.
Smak
Wino jest skoncentrowane ale nie przytłacza zbyt dużym ciężarem. Zdecydowanie owocowe, dobrze zbalansowane, o jedwabistej strukturze i z bardzo długim finiszem. Smak jest konsekwentny do aromatu.
Potrawy
Gulasz z chorizo i ciecierzycą
Więcej informacji
Coyam to flagowa etykieta producenta. To mieszanka wielu czerwonych szczepów (field blend). Skład różni się z roku na rok, a w 2020 roczniku składowymi wina były: Syrah (38%), Carmenere (37%), Cabernet Sauvignon (8%), Carignan (5%), Garnacha (4%), Mourvedre 94%), Petit Verdot (2%), Malbec (1%) oraz Tempranillo (1%).
Po etapie fermentacji alkoholowej wino dojrzewa przez okres 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (75%), dużych drewnianych Fouder (15%) oraz cementowych zbiornikach w kształcie jaja (10%).
Informacje o produkcie
- Producent
- Emiliana
- Kraj
- Chile
- Region
- Colchagua
- Apelacja
- DO Colchagua
- Szczep
- Carignan , Cabernet Sauvignon , Carmenere
- Zawartość alkoholu
- 14,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750
- Certyfikaty
- Wino wegańskie , Wino biodynamiczne , Wino organiczne
- Nagrody
- James Suckling 94 pkt., Tim Atkin 96 pkt.