Aromat
Barwa słomkowa, widoczny osad oraz delikatne musowanie. A romatyczność świetnie ewoluuje w czasie - początkowo cytrusowa świeżość i dojrzała papierówka oraz brzoskwinia z białym miąższem; z czasem wyraźniejsze aromaty drożdżowe - skórka chleba czy kremowy jogurt naturalny. W tle pojawiają się też nuty ziołowe - mięta i tymianek. Aromaty owocowe i wynikające z dojrzewania nad osadem świetnie się ze sobą mieszają.
Smak
Konsekwentnie do aromatów - początkowo atak świeżości i owocowości, następnie wybijają się akcenty drożdżowe. Stonowane musowanie, lekko kremowa tekstura i żywa kwasowość. Charakterystyczna lekka goryczka o smaku orzechowo - migdałowym w finiszu. Nieco pełniejsze niż klasyczne Prosecco.
Potrawy
Salami, risotto z grzybami, bruschetta
Więcej informacji
Tradycyjna nazwa Col Fondo została zmieniona przez przepisy apelacji na Sui Lieviti. Dosłowne tłumaczenie nowego terminu brzmi na drożdżach.
Wino powstaje na drodze podwójnej fermentacji, jednak w odróżnieniu od klasycznej metody produkcji Prosecco (metody Charmata/ zbiornikowej), druga fermentacja odbywa się w butelkach, a osad z obumarłych drożdży jest celowo pozostawiany w butelce.
Od klasycznego Prosecco odróżnia je również mniejsza intensywność musowania. Wino Col Fondo/ Sui Lieviti to wina raczej frizzante niż spumante.
Informacje o produkcie
- Producent
- Adami
- Kraj
- Włochy
- Region
- Veneto
- Apelacja
- Con.-Val. Prosecco DOCG
- Szczep
- Glera
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Pojemność
- 750
- Nagrody
- Vinous 92 pkt.