Aromat
Delikatny dym, przyjemna nuta prażonych jabłek wzbogacona wrzosowym miodem. Sporo aromatów imbiru oraz skórki z cytryny. Pojawia się delikatna nuta kwiatów lipy z dodatkiem kory dębowej.
Smak
Bardzo krągły z delikatną słodyczą. Mus jabłkowy z cynamonem i kardamon. Palone masło z nutą wrzosu. Pod sam koniec pojawia się nuta dymu wędzarniczego oraz starego drewna. Na końcówce przyjemny aromat pieczonego jabłka na ognisku oraz samego drewna, nuta soli morskiej i jodyny.
Więcej informacji
Destylacja: Podwójna w miedzianym alembiku.
Surowiec: Cydr z jabłek pochodzących wyłącznie z subregionu Pays d'Auge.
Leżakowanie: min.4 lata w beczkach z dębu francuskiego, następnie przelane na 10 miesięcy do beczek; w których wcześniej dojrzewała dymna Single Malt Scotch Whisky z wyspy Islay.
Informacje o produkcie
- Producent
- Père Magloire
- Kraj
- Francja
- Region
- Normandia
- Rodzaj
- Calvados
- Zawartość alkoholu
- 40,0 %
- Pojemność
- 700