Aromat
Pierwsze wrażenie pieczone jabłka z korzenną przyprawą i karmelem. Po czasie ujawnia się znacznie więcej: skóra cielęca, krem waniliowy. W tle możemy wyczuć ocet gruszkowy oraz kandyzowana skórka z pomarańczy.
Smak
Oleisty i delikatnie słodki. Elegancki aromat mocno tanicznej dębiny. Na pierwszym planie: cydr jabłkowy z miodem lipowym oraz gałka muszkatołowa. W tle przebija się nuta lekkiego cygara, fenkułu oraz rodzynek nasączonych rumem. Sporo słodkich aromatów, jednak sam profil smakowy jest dość wytrawna z dozą goryczki. Bardzo długi i taniczny finisz. Sporo aromatów świeżo pieczonego maślanego pieczywa, korzenna szarlotka oraz kandyzowany imbir z białym pieprzem.
Więcej informacji
Destylacja: Podwójna w miedzianym alembiku.
Surowiec: Cydr z jabłek pochodzących wyłącznie z subregionu Pays d'Auge.
Leżakowanie: 9-10 lata w beczkach dębowych.
Informacje o produkcie
- Producent
- Père Magloire
- Kraj
- Francja
- Region
- Normandia
- Rodzaj
- Calvados
- Zawartość alkoholu
- 40,0 %
- Pojemność
- 70