Aromat
Głęboki, lecz bardzo wyważony. Oczywista oczywistość- pięknie pachnące czerwone jabłka. Jednak drugi plan i tło jest jeszcze bardziej ciekawe. Na drugim planie, otrzymujemy elegancką nutę drożdżową, wzbogacony aromatem musu jabłkowego i brioszki. W tle możemy wyczuć aromat kwiatu pomarańczy, toffi oraz rodzynek sułtańskich.
Smak
Pełny i zaskakujący wytrawny. Sporo aromatów cydru z pieczonego jabłka ze szczyptą kuminu. W tle znajdziemy rozgrzewające aromaty przypraw korzennych z nugatem i wanilią; a także taniną z dębu francuskiego. Zaskakujące są aromaty dojrzałego mango oraz słodkiej marakui, które dopełniają i balansują doznania smakowe. Długa i bardzo ciekawa końcówka. Odczuwamy niuanse skóry nubukowej, goryczki dębowej, ocet balsamiczny z orzechami włoskimi.
Więcej informacji
Destylacja: Podwójna w miedzianym alembiku.
Surowiec: Cydr z jabłek pochodzących wyłącznie z subregionu Pays d'Auge.
Leżakowanie: Min. 4 lata w beczkach dębowych.
Informacje o produkcie
- Producent
- Père Magloire
- Kraj
- Francja
- Region
- Normandia
- Rodzaj
- Calvados
- Zawartość alkoholu
- 40,0 %
- Pojemność
- 70