Geografico
Brunello di Montalcino
-
KrajWłochy
-
SzczepSangiovese
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Kolor ciemnoczerwony. Trwały i zdecydowany zapach z nutami lukrecji i dojrzałej czarnej wiśni.
Smak
W smaku pełne i dojrzałe, bogate i gładkie taniny. Dobrze zintegrowana beczka. Wielka elegancja i klasa. Lekko orzechowy długi finisz.
Potrawy
Comber z jelenia, steki, karkówka pieczona
Więcej informacji
Winogrono jest zbierane przeważnie w październiku. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach przez 15-20 dni. Charakterystyczny smak i zapach Brunello di Montalcino pochodzi z okresu starzenia kiedy to świeżo sfermentowane wino pochłania aromaty z drewna beczki. Wino dojrzewa w dębie przez okres co najmniej 2 lat i kolejne 6 miesięcy w butelkach. Przed butelkowaniem wino jest nadal przechowywane w temperaturze kontrolowanej średnio przez okres 2 lat i 6 miesięcy. Na rynek trafia po upływie 5 lat od zbiorów.
Informacje o produkcie
- Producent
- Geografico
- Kraj
- Włochy
- Region
- Toskania
- Apelacja
- Brunello di Mont. DOCG
- Szczep
- Sangiovese
- Zawartość alkoholu
- 14,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750