Vida Peter

Bikaver

  • Kraj
    Węgry
  • Szczep
    Cabernet Sauvignon
    Kadarka
    Cabernet Franc
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Aromat

Wybija się  aromat ciemnych owoców - jeżyny i jagody, bardziej w stylu konfitury niż świeżego owocu. Przewijają się też aromaty czerwonej porzeczki i wiśni. Lekko zaznaczę akcenty leśne w postaci igliwia. Nie da się przejść obojętnie obok wyraźnej korzenności wina.

Smak

Pełne i skoncentrowane, o wyraźnej taninie i świeżej kwasowości. Z dominantą owocowych smaków - dojrzała wiśnia i czerwona porzeczka, choć bardzo wyraźne są też akcenty korzenne, skórzane i ziołowe takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Smaki wynikające z dojrzewania w dębie są tu wyraźnie zarysowane w postaci wanilii oraz dymu z wędzarni. Smak wina jest zdecydowany i na długo pozostaje w ustach.

Potrawy

Szakszuka, ragoût, gulasz z dzika

Więcej informacji

Bikaver to rodzaj wina kojarzony zwłaszcza z regionem Eger, choć to ponoć w Szekszard ten tradycyjny blend ma dłuższą tradycję produkcji. 

Po zakonczonej fermentacji wino dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie przelewane jest na kolejne 24 miesiące do uzywanych beczek z dębu węgierskiego o różnej pojemności (300, 500 i 1000 l)
50% Kekfrankos, 30% Merlot, 10% Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, 10% Kadarka.
Bikaver z rocznika 2017 jest uważany przez producenta za szczególnie udany!

Informacje o produkcie

Producent
Vida Peter
Kraj
Węgry
Region
Szekszárd
Szczep
Cabernet Sauvignon , Kadarka , Cabernet Franc
Zawartość alkoholu
13,0 %
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Czerwone
Pojemność
750
Nagrody
Decanter 90 pkt., James Suckling 91 pkt.
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie