Vida Peter
Bikaver
-
KrajWęgry
-
SzczepCabernet SauvignonKadarkaCabernet Franc
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Wybija się aromat ciemnych owoców - jeżyny i jagody, bardziej w stylu konfitury niż świeżego owocu. Przewijają się też aromaty czerwonej porzeczki i wiśni. Lekko zaznaczę akcenty leśne w postaci igliwia. Nie da się przejść obojętnie obok wyraźnej korzenności wina.
Smak
Pełne i skoncentrowane, o wyraźnej taninie i świeżej kwasowości. Z dominantą owocowych smaków - dojrzała wiśnia i czerwona porzeczka, choć bardzo wyraźne są też akcenty korzenne, skórzane i ziołowe takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Smaki wynikające z dojrzewania w dębie są tu wyraźnie zarysowane w postaci wanilii oraz dymu z wędzarni. Smak wina jest zdecydowany i na długo pozostaje w ustach.
Potrawy
Szakszuka, ragoût, gulasz z dzika
Więcej informacji
Bikaver to rodzaj wina kojarzony zwłaszcza z regionem Eger, choć to ponoć w Szekszard ten tradycyjny blend ma dłuższą tradycję produkcji.
Po zakonczonej fermentacji wino dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie przelewane jest na kolejne 24 miesiące do uzywanych beczek z dębu węgierskiego o różnej pojemności (300, 500 i 1000 l)
50% Kekfrankos, 30% Merlot, 10% Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, 10% Kadarka.
Bikaver z rocznika 2017 jest uważany przez producenta za szczególnie udany!
Informacje o produkcie
- Producent
- Vida Peter
- Kraj
- Węgry
- Region
- Szekszárd
- Szczep
- Cabernet Sauvignon , Kadarka , Cabernet Franc
- Zawartość alkoholu
- 13,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750
- Nagrody
- Decanter 90 pkt., James Suckling 91 pkt.