Barolo Bussia
-
KrajWłochy
-
SzczepNebbiolo
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Smak
Potrawy
Więcej informacji
Wino przechodzi spontaniczną fermentację ze skórkami trwającą 40 dni. Proces odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, tak samo jak następujące po nim półroczne dojrzewanie. Następnie wino trafi do dębowych fouders o pojemności 25 - 30 hl na okres 30 miesięcy.
Barolo Bussia to flagowa etykieta Giacomo Fenocchio. Roczna produkcja wynosi 25 000 butelek.
Bussia to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG.
MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat. Bussia jest drugim największym obszarem w Barolo i właśnie w związku z rozmiarem podzielono ją na podstrefy - Soprana oraz Sottana, z której pochodzą owoce do produkcji wina autorstwa Fenocchio.
Informacje o produkcie
- Producent
- Giacomo Fenocchio
- Kraj
- Włochy
- Region
- Piemont
- Apelacja
- Barolo DOCG
- Szczep
- Nebbiolo
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750