Niepoort
Barbeito Sir Ceal 5 YO
-
KrajMadera
-
SzczepSercial
-
RodzajPółsłodkie
-
KolorBiałe
Aromat
W nosie złożoność Madery nieagresywna słodycz z nutami miodu i melasy wzbogacona o owocowość moreli, świeżość cytrusów oraz rustykalność suszonych owoców.
Smak
Idealna równowaga pomiędzy słodyczą a kwasowością. Lekka orzechowość uzupełniona słodyczą suszonych owoców. Długa oraz elegancka końcówka. Lekko pikantna z wyraźnymi nutami korzennymi
Potrawy
Sernik słony karmel
Więcej informacji
Madera stworzona we współpracy z Ricardo Diogo, odzwierciedla wspólną tożsamość tych dwóch „panów” , sadzona na wysokościach i zbierana nieco wcześniej praktyka od dawna uskuteczniana w stylu Niepoort.
Do produkcji wykorzystywane są tylko winogrona szczepu Sercial, z winorośli uprawianych w regionie Seixal, położonym nad morzem i wystawionym na intensywne działanie morskiego powietrza, które charakteryzuje północne wybrzeże Madery.
Sir Ceal leżakuje w Canteiro przez ponad 5 lat w beczkach z francuskiego dębu. Do tej partii wybrane zostały wina, które leżakowały w stabilnych temperaturach przez cały rok. Zaowocowało to winem o ogromnej elegancji.
Informacje o produkcie
- Producent
- Niepoort
- Kraj
- Madera
- Region
- Madera
- Szczep
- Sercial
- Zawartość alkoholu
- 19,1 %
- Rodzaj
- Półsłodkie
- Kolor
- Białe
- Pojemność
- 500
Producent