Cavit
Altemasi Millesimato Brut
-
KrajWłochy
-
SzczepChardonnay
-
RodzajWytrawne
-
KolorBiałe
Aromat
Złożony aromat składający się z dość intensywnych nut owocowych - cytrusów, żółtych jabłek i gruszek oraz brzoskwini z białym miąższem. Nieco subtelniej zarysowane akcenty kwitnących wiosennych kwiatów, zaczynu drożdżowego i skórki świeżo upieczonego chleba. Zapach wina zachwyca swoją czystością!
Smak
W ustach wino jest równie intensywne i konsekwentne do swojego aromatu. Smakuje zwłaszcza soczystymi słodko - kwaśnymi żółtymi jabłkami i kremem cytrynowym. Wyczuwalny jest też niuans drożdżowy, a w obszernej końcówce przeplatają się subtelne nuty soli morskiej i miodu akacjowego. Wyśmienite, drobne musowanie!
Potrawy
Aperitif, krewetki w tempurze, focaccia
Więcej informacji
Altemasi Brut Millesimato powstaje z winogron odmiany Chardonnay zbieranych ręcznie na wysokości 450 - 700 m n.p.m.
Wino przechodzi fermentację w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz drewnianych beczkach. Następnie przechodzi drugą fermentację w butelkach, w których dojrzewa przez przynajmniej 30 miesięcy w kontakcie z drożdżowym osadem.
Informacje o produkcie
- Producent
- Cavit
- Kraj
- Włochy
- Region
- Trydent
- Apelacja
- Trentino DOC
- Szczep
- Chardonnay
- Zawartość alkoholu
- 12,5 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Pojemność
- 750
- Nagrody
- Wine Enthusiast 91 pkt.
Producent