Telmo Rodriguez
Pago La Jara
-
KrajHiszpania
-
SzczepTinta de Toro
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone
Aromat
Zachwycający, złożony aromat na który składają się nuty ciemnych owoców leśnych, palonych ziaren kawy, gorzkiej czekolady, wilgotnej gleby. Do nut jeżyny, jagody i czarnej porzeczki dochodzi lekki niuans suszonych ziół śródziemnomorskich, a w tle majaczy subtelny niuans dymu czy nawet asfaltu.
Smak
Zniewala swoją potężną budową i świetną koncentracją. Jak przystało na wina z Toro, oferuje wyrazistą taninę, dużą dawkę owocowej soczystości i mocno rozciągnięty, pikantny finisz. Smakuje jeżyną i aronią, które wsparte są nutami lukrecji i muśnięciem goryczy kojarzącej się z ciemną czekoladą. Mięsiste i strukturalne, a przy tym wszystkim świetnie zbalansowane.
Potrawy
Dziczyzna, twarde sery, wyrazista jagnięcina
Więcej informacji
Pago la Jara to wino stworzone z owoców Tinta de Toro (tempranillo) zebranych z kilku winnic w okolicach wiosek Argujillo, Villabuena i Morales.
Fermentacja na rdzennych drożdżach odbyła się w zdrewnianych zbiornikach o pojemności 3000 l. Po zakończonym procesie niewielka część wina trafiła do beczki typu fouder liczącego 1500 l, a większość dojrzewała w barriques z francuskiego dębu. Dojrzewanie trwało 14 miesięcy.
Wyprodukowano około 3000 butelek.
Informacje o produkcie
- Producent
- Telmo Rodriguez
- Kraj
- Hiszpania
- Minimalna temperatura
- 16.00 st.C
- Region
- Kastylia i Leon
- Apelacja
- Toro DO
- Szczep
- Tinta de Toro
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750 ml
- Nagrody
- Robert Parker 95 pkt., James Suckling 93 pkt.